maanantai 15. huhtikuuta 2013

Onnea on..

..puhdas koti. Hassua, miten paljon hankalampaa on tämä siivoaminenkin lapsen kanssa. Sunnuntai oli meillä siivous- ja touhupäivä. Terassi oli sula ja lämpöasteita +10, joten matot imuroitiin, piiskattiin ja tuuletettiin, joka taas tarkotti sitä, että lattiat imuroitiin, käytiin läpi mirkokuitumopilla ja märällä luutulla... Sen lisäksi kaadettiin yks puu, tehtiin etupihan lumityöt ja tehtiin ruokaa ja leivottiin. Valehtelematta tässä kaikessa meni meiltä Keijon kanssa vajaat kymmenen tuntia, kun jomman kumman oli aina pidettävä Lilille seuraa ku se heräs.

Oli silti ihan lepposaa ja kivaaki yhessä touhuta, vaikka hommaa oli paljon. Seuraavana lämpimänä päivänä pesen kyllä ikkunatki ku edelliset asukkaat ei selkeesti oo niitä piiiitkään hetkeen pessy ja kevätaurinko on armoton.

Harrastin pienimuotosia ruokakokeiluita eli tein selleri-palsternakkasosekeittoa ja rahkamurupiirakkaa. Kas näin:

Sellerinen sosekeitto (6annosta, mun mielestä enemmän)

400 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
1 kpl sipulia
2 rkl rypsiöljyä
1 1/2 tl sokeria
10 dl vettä
2 kpl kasvisliemikuutiota
1/4 tl mustapippuria
2 1/2 dl kuohukermaa
1 kpl keltuaista
1/2 tl sitruunankuoriraastetta
4 rkl persiljaa(silputtuna)
Kuutioi kuoritut sellerit ja palsternakka. Kuori ja hienonna sipuli.
Kuumenna kattilassa öljy ja kääntele kasviksia siinä hetki. Sekoita joukkoon sokeri.
Lisää kattilaan vesi, liemikuutiot ja pippuri. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä. Soseuta sellerinen keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
Sekoita joukkoon kerma, keltuainen ja sitruunankuori. Kuumenna, mutta älä keitä. Ripottele sellerisen sosekeiton pinnalle persiljasilppua. Tarkista sosekeiton maku.
Tarjoa zellerkrémeleves alkuruokana rapeakuorisen maalaisleivän kera.

Linkki alkuperäseen reseptiin, ja täältä löytyy myös kuva http://www.maku.fi/resepti/sellerinen-sosekeitto-zellerkremleves#ixzz2QZEp92cR

Tuli aivan mielettömän maukasta! Oon aina tykänny sosekeitoista. Mun äippä teki niitä sillon ku asuin kotona, mutta noloa kyllä, mulle tää oli eka kerta. Oon aina pelänny, että poltan itteni sen sauvasekottimen kanssa ku poltin itteni pari vuotta takaperin pahasti ruoanlaittohommissa (kaadoin nuudeleista vesiä, kunnes se painava iso kattila pääs käsistä ja ne edelleen lähes kiehuvat vedet kaatu mun jaloille. Nou worries - enää mun jaloista ei ees huomais, että ne on kokenu semmosen tragedian).

Ja se piirakka (pellillinen)

Taikina ja muruseos

250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl piimää
2 kpl munaa

Täyte

500 g maitorahkaa
2 rkl  sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kpl munaa
1 kpl sitruunaa
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon rasvasula.
Jaa taikina kahtia. Säästä toinen puoli pinnalle tulevaan muruseokseen. Sekoita pohjaksi tulevaan taikinaan piimä ja munat. Älä huoli, vaikka taikinaan jää pieniä paakkuja, ne häviävät paistamisen aikana. Levitä pohjataikina leivinpaperoidulle uunipannulle.
Valmista täyte. Sekoita rahka, sokerit ja munat keskenään. Pese sitruuna hyvin, raasta kuoren keltainen osa ja purista hedelmän mehu. Lisää ne täytteeseen.
Levitä rahkatäyte pohjan päälle ja ripottele muruseos päälle. Paista sitruunaista rahka-murupiirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Jaa jäähtynyt rahka-murupiirakka pieniksi annospaloiksi.

Linkki: http://www.maku.fi/resepti/sitruunainen-rahka-murupiirakka#ixzz2QZG9fh3M

Tosi helppo. Ja toi rahka oli niin hyvää ihan itessään, että tuun varmasti tekemään sitä toistekki. Suurin osa meni meillä pakkaseen, mutta jo tänään saatiin vieraita, jotka söi ne edellispäivänä pakastetut piirakkapalaset. :D

Tämmöstä meillä. Tää blogi on nyt kärsiny tästä mun opiskelusta, mutta ennemmin niin päin. Rupean nyt taas pakertamaan ku tyttö kerran nukkuu ja koitan jaksaa päivitellä täälläkin taas. Vielä pari viikkoa, jaksaa jaksaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti