sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Sunnuntain ruokakokeiluja

Eli eilen bongasin netistä tämmösen ohjeeen, jota sitten melko raadollisesti noudatin:

http://www.tiesydameen.fi/ruokaohjeet?nimi=Uuniperuna+kinkkut%C3%A4ytteell%C3%A4

Jännitti tuo valmis kinkkusuikale, koska yleensä ne on mun mielestä tosi teollisen makusia, mutta ainaki poutun suikaleet toimi ihan hyvin. Oishan sitä voinu tietenki ostaa kinkkua ja siitä silputa. Pieninhän joka tapauksessa niitä valmissuikaleitakin pienemmäksi. En tiedä kuinka sanomatta selvää se on, mutta kannattaa tehä hyvissä ajoin tuo tahna jääkaappiin, koska se vaan paranee makustuessaan. Mutta vinkkinä sanottakoon sekin, että poutun pakkauksesta tuohon meni vaan puolet eli siitä saa vielä toisenki pikkulisukkeen kahdelle.

Tosi kesäistä kamaa, sopis varmasti tosi hyvin joittenki arkisten grillausten kaveriksi. Arkiruoat muuten yleensä heitän hatusta, mutta mun mielestä tämmösiä kokeiluita on kiva aina sillon tällön tehä. Aina niistä jotain sivistyy ja eipähän sitte kangistu niihin tavallisiin kaavoihinsa.

Tän lisäks leivoin eilen sämpylöitä, joitten ohje löyty Keijon vanhoista köksän vihkosista. Sinkkuaikoinaan Keijo monesti kokkaili esim. pizzapohjansa ite niitten vihkojen pohjalta ja siks ne onki vielä tallessa.

Ohje menee näin ja on tosi simppeli:

Sämpylät n.8kpl

3,5dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
2rkl öljyä
2dl grahamjauhoja
n.3dl vehnäjauhoja

1.Mittaa vesi kulhoon ja murenna hiiva sekaan.
2. Lisää suola ja öljy.
3. Lisää grahamjauhot puuhaarukalla joukkoon.
4. Alusta vehnäjauhot kädellä (lisää vain vähän kerrallaan)
5.Leivo 8 sämpylää. Kohota puolisen tuntia ja paista 225 asteessa n.15min.

Vaivattomasti tuli tosi hyviä! Koostumus on semmonen tasainen ja pehmonen, ei jää mitään "jauhokönttejä" tms. Ite lisäilin aika paljon enemmän jauhoja siinä toivossa, että taikinasta ois tullu käsiteltävämpää, mutta ei siitä tullu. :D Taikina oli joka tapauksessa pakko taiteilla pellille kahella lusikalla. Kohos kuitenki hyvin.

En tiiä onko toi tavallista toi huono käsiteltävyys sämpylätaikinan kanssa, mutta ei siitä näköjään kannata huolestua. Ite oon tosi noviisi leivän leipojana, mutta tahtoisin kyllä tehä enemmän leipää ite. Tänään aattelin tehä tällä samalla reseptillä tuplamäärän pakkaseen. Löysin tuolta köksän kansion uumenista myös ohrarieskaohjeen, joka oli vielä helpompi ku tämä. Jos totean sen toimivaksi niin jaan sen kyllä teillekki. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti